Greve-1

In het hart van Langstraat, in de stad Waalwijk, begon Hermanus Greve in 1898 een schoenmakerij. Vanaf het prille begin had hij slechts één doel voor ogen: Neerlands meest stijlvolle en superieure schoenen maken. Sindsdien is Greve één van de meest bescheiden, maar tegelijk ook de meest exclusieve schoenmakerij van Nederland. De herinnering aan een rijk verleden leeft hier vandaag de dag nog steeds voort. Greve is een trots familiebedrijf dat onder leiding staat van inmiddels de 4e generatie; Jos Jan Greve.

Het merk Greve wierf bekendheid met zijn handgemaakte brogues en mocassins. Inmiddels is Greve een begrip voor de modebewuste man die graag een stijlvolle, modieuze schoen draagt, maar wel van een ambachtelijke kwaliteit.

Greve maatschoenen worden gemaakt volgens een traditie die zijn oorsprong vindt in 1898. De essentie van deze traditie is het streven naar een perfect passende en duurzame schoen met een oogstrelende uitstraling. Dit is uitsluitend te bereiken door intensief handwerk en oog voor detail.
Dit is één van de weinig overgebleven schoenfabrieken in de Langstraat. Dit bedrijf heeft het predicaat Hofleverancier.

MAAKWIJZE

Bij Greve worden drie verschillende maakwijzen toegepast: Goodyear, Blake en Mocassin.
Goodyear
Charles Goodyear was de uitvinder van gevulkaniseerd rubber. Zijn zoon vond een machine uit waarmee randgenaaide schoenen konden worden gemaakt. Bij deze Goodyear-wijze wordt de schoen opgebouwd vanaf de binnenzool. Het leer dat over de voeten heen zit (overleer), wordt op de leest gespannen met een leren strook. Dat is de rand waar de loopzool aan wordt bevestigd. Aan de onderkant van die leren strook wordt ook de binnenzool genaaid. Het vlak tussen de binnenzool, de genaaide rand en de loopzool vullen we op met gemalen kurk (balplak) waarin de voet z’n eigen voetbed vormt.

Blake
Bij de Blake-maakwijze wordt het overleer omgeslagen en vastgelijmd op de onderkant van de binnenzool (gezwikt). Vervolgens plaatsen we een tussenzool, die we door de binnenzool en het omgezwikte overleer vastnaaien. Ook wel bekend als overnaaien. Vervolgens wordt de loopzool op de tussenzool gelijmd. Vanaf de visuele rand die ontstaat door de tussenzool en loopzool breder te laten dan de bovenschoen wordt een tweede stiknaad gelegd in een groef in de loopzool.

Mocassin
Mocassin-schoenen worden van onder naar boven opgezwikt. Hierdoor loopt het bovenleer volledig door onder een schoen en stikken we het bovenleer direct vast aan de zool. Uiteraard wordt ook het bovenwerk van de Mocassin helemaal met de hand ingenaaid.